Yüksek Gelir Grubu Ülkelere Palyatif Bakımla Daha Sağlıksız Yaşam Yılları Gelecek | Sağlık Ekonomisti Sağlık Ekonomisti: Yüksek Gelir Grubu Ülkelere Palyatif Bakımla Daha Sağlıksız Yaşam Yılları Gelecek

29 Aralık 2015 Salı

Yüksek Gelir Grubu Ülkelere Palyatif Bakımla Daha Sağlıksız Yaşam Yılları Gelecek



Sağlıklı yaşam yılları gibi sağlıksız yaşam yıllarının da önemsenmesi gerektiği açıktır. İnsani kaybın telafisi maalesef bulunamamaktadır. Bu kapsamda Dünya Sağlık Örgütü verilerine dayanarak sağlıksız yaşam yılları hakkında gelir gruplarına göre ülkelere kabaca bakmaya çalıştık.   

Sağlıksız Yaşam Yılı
Kadın Erkek
Düşük gelir grubu 8,00 6,97
Alt-orta gelir grubu 9,37 8,00
Üst-orta gelir grubu 9,83 8,42
Yüksek gelir grubu 10,20 8,74

Genel olarak baktığımızda burada kadınların Dünya Sağlık Örgütü bölgelerinde karşılaştırdığımız gibi doğumda beklenen yaşam sürelerinin yüksek olduğu gibi sağlıksız yaşam sürelerininde fazla olduğunu görmekteyiz. 

Bundan ziyade beklenenin aksine kişi başına düşen milli gelir gibi maddi/mali indekslerle sağlıksız yaşam yılları doğru orantılı olarak ilerlemektedir. Bunun sebebi yoğun bakım ve palyatif bakım hizmetlerinin artışı, rehabilite edici sağlık hizmetlerinin artması ile yaşam sürelerinin uzaması vb. küresel değişimler gösterilebilmektedir.
Ancak bunun yanında sağlıksız yaşam yıllarının toplam hayatın yüzde kaçını harcadığına bakacak olursak yüksek gelir grubunun giderek artan palyatif ve yoğun bakım imkanları ile daha fazla sağlıksız yaşam yılına daha pahalıya sahip olacağı aşikardır.


Sağlıksız Yaşam (%)
Kadın Erkek
Düşük gelir grubu 15,08 13,85
Alt-orta gelir grubu 14,47 13,21
Üst-orta gelir grubu 13,66 12,58
Yüksek gelir grubu 12,95 12,02

Sayfamızdan haberdar olmak için e-posta adresinizi giriniz.

Beğendi iseniz arkadarlarınızla paylaşabilirsiniz.

Sağlık Ekonomisti
Gönderen: Sağlık Ekonomisti

0 yorum:

Yorum Yaz

Contact Us

Ad

E-posta *

Mesaj *

 
Copyright © . SaglikekonomistiSayfası. All Rights Reserved.
Designed by :Sağlık Ekonomisti