Kaybedilmiş Yaşam Yılları ve Dünya Sağlık Örgütü Bölgelerindeki Durum | Sağlık Ekonomisti Sağlık Ekonomisti: Kaybedilmiş Yaşam Yılları ve Dünya Sağlık Örgütü Bölgelerindeki Durum

29 Aralık 2015 Salı

Kaybedilmiş Yaşam Yılları ve Dünya Sağlık Örgütü Bölgelerindeki Durum

Yukarıdaki tabloda en koyu yeşil ülkeler en çok yaşayan ülkeleri en koyu kırmızı renkler ise en az yaşayan ülkeleri göstermektedir. Peki tek ölçüt yaşam yılının ne kadar olduğu mudur? Elbetteki hayır. Bu yaşam yıllarında fertlerin hayat kalitesi, bağımlılık oranı ve sağlık seviyesininde ölçülmesi gerekmektedir. 

Bugün farklı bir işlem yaptık ve ülkede hastalık yükü çalışmaları dışında hesaplanmadığı düşünülen kaybedilmiş yaşam yıllarına baktık. Dünya Sağlık Örgütünden (WHO) verileri aldık ve doğumda beklenen yaşam süresinden doğumdan itibaren sağlıklı geçen yaşam süresini "Healthy life expectancy (HALE) at birth (years)" çıkarınca bize "Unhealthy life expectancy at birth (years)" amacımıza ulaşağımız veriyi verdi.
       
Biz buradan tüm dünya ülkelerinin, bu ülkeler üzerinden Dünya Sağlık Örgütünün oluşturduğu 6 Dünya Sağlık Örgütü bölgesi ve 4 gelir grubunun ortalama kaybedilmiş yaşam yıllarına baktık. 

Sağlıksız Yaşam Yılı
Kadın Erkek
Afrika 8,96 8,02
Amerika 11,03 9,71
Güney-Doğu Asya 9,55 8,64
Avrupa10,32 9,13
Doğu Akdeniz11,05 9,00
Batı Pasifik10,04 8,81

Genel olarak baktığımızda burada kadınların doğumda beklenen yaşam sürelerinin yüksek olduğu gibi sağlıksız yaşam sürelerininde fazla olduğunu görmekteyiz. Bundan ziyade doğu akdeniz bölgesinde kadınların aynı bölgede yaşayan erkeklere göre çok daha fazla yaşam yılını sağlıksız geçirdiği söylenebilmektedir. Bunun yanında bu sağlıksız yaşam yılının doğumda beklenen yaşam süresi içindeki yerine göz attığımızda ise gebelik ve doğumla birlikte gelen sakatlık ve ölümlerden, kadının toplum içindeki yerine kadar her alanda desteklenmesi gerektiği açıkça görülmektedir. Bundan ziyade Doğu akdeniz bölgesinde yaşayan kadınların erkeklerine göre yaklaşık %20-25 daha fazla sağlıksız yaşam yılı geçirdiği görülmektedir.

Sağlıksız Yaşam Yılı
Kadın Erkek
Afrika 14,94 13,38
Amerika 14,74 12,98
Güney-Doğu Asya 13,55 12,26
Avrupa 13,38 11,84
Doğu Akdeniz 15,47 12,60
Batı Pasifik 13,65 11,98

Sayfamızdan haberdar olmak için e-posta adresinizi giriniz.

Beğendi iseniz arkadarlarınızla paylaşabilirsiniz.

Sağlık Ekonomisti
Gönderen: Sağlık Ekonomisti

0 yorum:

Yorum Yaz

Contact Us

Ad

E-posta *

Mesaj *

 
Copyright © . SaglikekonomistiSayfası. All Rights Reserved.
Designed by :Sağlık Ekonomisti