WHO İstatistikleri ve Sağlığın Sosyal Belirleyicileri | Sağlık Ekonomisti Sağlık Ekonomisti: WHO İstatistikleri ve Sağlığın Sosyal Belirleyicileri

10 Ocak 2016 Pazar

WHO İstatistikleri ve Sağlığın Sosyal Belirleyicileri

Şüphesiz bir istatistiksel kitapçık veya veri tabanı incelerken öncelikle mortalite oranları ve verilen hizmetin nasıl sürdürülebilirliğinin sağlandığını görmek içinse altyapı ve kaynaklara ilişkin veriler incelenir. Bu kapsamda Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization) Veri Tabanını incelemeye karar verdik.

Ülkelerin sağlık ölçütleri bu alana ayırdıkları mali kaynağın büyüklüğü ile doğru orantılı olarak değişmektedir. Kişi başına düşen sağlık harcaması ise sağlığa yapılan toplam harcamanın etkilen nüfusa oranı ile elde edilen ve sağlık ekonomisi alanında sıkça kullanılan bir ölçüttür.

Ülkemizin kişi başına düşen sağlık harcaması Dünya Sağlık Örgütü kayıtlarında 607 $ (amerikan doları) olarak gözlenmektedir. Sağlık harcaması vatandaşın cebinden yaptığı ve devlet tarafından yapılan olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Cepten yapılan sağlık harcamaları katastrofik veya yoksullaştırıcı sağlık harcaması olarakta bilinir.

Cepten yapılan sağlık harcamalarında vergiler yerine hasta/hasta yakını kişilerden alınacak maddi kaynaklar ile sistemi sürdürülebilir kılarken hasta olmayan kişilerden bu mali yüke katlanmaları beklenmez. Daha adaletli bir sistem gibi görünmektedir.

Devlet tarafından yapılan sağlık harcamaları ise sağlıklı/hasta vatandaşlardan alınan vergiler ile sistemi mali olarak sürdürülebilir kılmaktadır. Devletin yaptığı sağlık harcaması daha hakkaniyetli bir sağlık sistemi kurmaya yöneliktir.

Sağlık harcamalarının detayına daha sonra makaleler ile deyineceğiz. Bu yazımızda ülkemizle benzer kişi başına düşen sağlık harcaması (kamu+cepten yapılan) olan ülkelerdeki neonatal bebek ölüm hızına (0-27 gün), bebek ölüm hızına (0-364 gün) ve 5 yaş altı çocuk ölüm hızına bakacağız.


Yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi bizimle benzer sağlık harcaması yapmasına rağmen bazı ülkelerin verileri bizden çok çok daha iyi ve bazı ülkelerin verileri ise çok çok daha kötü. Bir ülkenin sağlık sistemini incelerken sadece ekonomik verilere dayanmak sağlık politikalarını hiçe saymak demektir. Yönetim sisteminden, ülkenin okuryazarlık oranına, işgücüne katılım oranından cinsiyet eşitliğine kadar onlarca faktör sağlık harcaması miktarını yarı etkili hale dönüştürecektir.

Bu kapsamda sağlığın sosyal belirleyicileri doğru ve tutarlı yöntemlerle incelenmeli ve alınacak sosyal politikalar ve siyasi kararlar sağlık harcamalarını daha verimli kullanmaya dönük olmalıdır. Sistemin mali sürdürülebilirliği ve sağlık çıktılarının iyileşmesi için bu birinci şarttır.
Beğendi iseniz arkadarlarınızla paylaşabilirsiniz.

Sağlık Ekonomisti
Gönderen: Sağlık Ekonomisti

0 yorum:

Yorum Yaz

Contact Us

Ad

E-posta *

Mesaj *

 
Copyright © . SaglikekonomistiSayfası. All Rights Reserved.
Designed by :Sağlık Ekonomisti