Bilgi Asimetrisi | Sağlık Ekonomisti Sağlık Ekonomisti: Bilgi Asimetrisi

8 Aralık 2015 Salı

Bilgi Asimetrisi



Sağlıkta bilginin asimetrik bir dağılım içermesi sağlık ekonomisi açısından büyük önem arzetmektedir. Hastalar tıbbi bakımın niteliğini, etkisini kalitesini, veya almamanın etkilerini bilemezler. Bu yüzden sağlık hizmetlerinin yer aldığı piyasa da talep esnekliği yok denecek kadar azdır. Sağlık personeli genellikle hekim hastasının yerine talep edilen sağlık hizmetine karar verir. Dolayısıyla kendi arz edeceği hizmete de karar vermiş olmaktadır.

Sağlık kurumlarının veya sağlık personellerinin bu durumdan rant sağlama durumu ortaya çıkabilmektedir. Ülkemizde son yıllarda performans puanları için hastaların gereksiz cerrahi müdahaleler aldığı, gereksiz tahliller verdiği veya gereksiz konsültasyonlara gittiği tartışılmaktadır.

Bu durum sağlık kurumlarında evde istirahat edebilecek hastaya hastane de yatış verilmesi veya servis hastasının yoğun bakımda bakılması gibi sağlık kurumlarının kârını artımaya yönelik faaliyetler görülebilir. Sağlık personelinde ise döner sermaye puanlarının yükselmesi için 10 günde bir muayeneye çağırma (hasta provizyonu 10 günlük olduğu için) kadın doğum hastalarında gereksiz ultrasonlar, bazı kronik hastalıklarda gereksiz yere her reçete yazımı için hastaneye kan tahlili için çağırılması vb. uygulamalar gerçekleştirilebilir.

Hizmetin belirleyicisi ve arzının aynı tarafta yer alması bu gibi sıkıntılara yol açabilmektedir. Bu yüzden denetimlerin iyi bir şekilde yapılması gerekmektedir.


Sayfamızdan haberdar olmak için e-posta adresinizi giriniz.

Beğendi iseniz arkadarlarınızla paylaşabilirsiniz.

Sağlık Ekonomisti
Gönderen: Sağlık Ekonomisti

0 yorum:

Yorum Yaz

Contact Us

Ad

E-posta *

Mesaj *

 
Copyright © . SaglikekonomistiSayfası. All Rights Reserved.
Designed by :Sağlık Ekonomisti