Sağlık Alanında Maliyet Analizi Nasıl Yaparım? | Sağlık Ekonomisti Sağlık Ekonomisti: Sağlık Alanında Maliyet Analizi Nasıl Yaparım?

4 Ağustos 2016 Perşembe

Sağlık Alanında Maliyet Analizi Nasıl Yaparım?




surgical ile ilgili görsel sonucu

Yukarıdaki resimde 3 sağlık personeli bir operasyon yapmaktalar. Bu operasyonun maliyeti bu çıktıdan faydalanacak hasta veya sigorta şirketi tarafından sağlık tesisine ödenmektedir. Peki bu operasyonun maliyeti nedir? Maliyet analizlerinde maliyetler kaça ayrılır ve nasıl hesaplanır? Her durumun veya olgunun maliyetini hesaplayabilir miyiz? Hesaplayamadığımız maliyetlerde ne yapmalıyız?


Sağlıkta maliyet analizleri, sağlık kurum veya kuruluşlarındaki hizmet maliyetlerinin sistemli bir şekilde toplanarak sınıflara ayrılmasını, analiz edilmesini sağlayan iktisadi bir hesap ve değerlendirmeden ibarettir.


Gelişen dünyada sağlıktaki hizmet şekilleri ve standartlarının, sağlık alanındaki teknolojinin, insan kaynağının gelişmesi karşısında sağlık işletmelerinin batmaması ve kar etmesi için her bir maliyetin hesaplanması gerekmektedir. Ayrıca bir hizmetin satış fiyatının tespit edilmesinde ve o hizmetin yeniden verilip verilmemesine karar vermede en büyük etken maliyetinin öğrenilmesidir.


Sağlık alanında veya diğer alanlarda bir maliyet çalışması yaparken kısaca:

1. Kullanılan sarf, tıbbi malzemelerin maliyetleri,
2. Hizmet üretimi alanındaki işçiliğin maliyetleri,
3. Kiralar, vergiler ve amortismanlar
4. Yönetim, personel maliyetleri ile hizmetin sürdürülebilirliğini sağlayacak diğer bina içindeki kullanılan enerji, mal ve hizmetlerin maliyetleri,
5. Dışarıdan alınan hizmetlerin fiyatları,
6. Finansman sağlamada oluşan maliyetler,

Peki öncelikle ne yapılmalı.
1. Gider yerleri belirlenmeli. Her gider yeri için gider kalemleri belirlenmeli.

2. Her gider kalemi için maliyetin nasıl oluştuğunun bulunması için bir yöntemin belirlenmesi.

3. Maliyeti oluşturan koşulların gelecekteki maliyete etkisinin belirlenmesi.

4. Varsa daha önceki maliyet çalışmasıyla gider yerlerinin değerlendirilerek yeni çalışmaya katkı sağlayacak donelerin alınması.

5. Maliyet verilerinin tam ve doğru bir şekilde ham veri kayıtlarının toplanması.


6. Karar alıcı ve politika yapıcılara yardımcı olmak üzere maliyet analizlerinin sonucunun iletilmesi.


Bu alanda çalışma yapılacak arkadaşlarımıza işleri paketlere ayırmalarını ve metodlarını belirlemelerini öneririz.

Çalışma yapılırken en önemli esaslardan birisi çalışmaya başlanıldığı hızda devam edilmesi veri temizliğinin her an yapılmaya devam edilmesi büyük önem arz etmektedir.

Dağıtım anahtarlarının ve üretim/gider yerlerinin belirlenmesinde alana ve çalışma yapılan kuruma/birime hakim personellerinden yararlanılmalıdır.

Kabaca düşünüldüğünde 1 hizmetin maliyeti hesaplanırken 3 dağıtım gerçekleştirilir.

Bunların birincisinde:


  1. Toplam üretim gider yerlerinin masrafları
  • İlk madde malzeme giderleri (örnek verirsek hastalar için kullanılan ilaçlar, tıbbi sarf malzemeler bu alanda değerlendirilmelidir.)
  • Genel üretim giderleri (Kurumun sürdürülebilirliğini sağlayan su, elektrik ve ısınma vb. giderler ile tıbbi cihazların kurum içerisinde yer alan madde ve malzemelerin amortisman-bakım giderleri)
  • Direk işçilik maliyetleri (personellere ödenen maaş, ek ödeme, döner sermaye, yolluklar ve yardımlar dahil olmak üzere tüm mali giderler)

Beğendi iseniz arkadarlarınızla paylaşabilirsiniz.

Sağlık Ekonomisti
Gönderen: Sağlık Ekonomisti

0 yorum:

Yorum Yaz

Contact Us

Ad

E-posta *

Mesaj *

 
Copyright © . SaglikekonomistiSayfası. All Rights Reserved.
Designed by :Sağlık Ekonomisti