Türkiyede Karbonmonoksit (CO) Zehirlenmeleri | Sağlık Ekonomisti Sağlık Ekonomisti: Türkiyede Karbonmonoksit (CO) Zehirlenmeleri

4 Ocak 2016 Pazartesi

Türkiyede Karbonmonoksit (CO) Zehirlenmeleri


Her ülkenin kendi ihtiyaçlarına yönelik olarak ürettiği bir yönetim ve her alanda çalışmalarını ülkenin fiziki, sosyoekonomik ve kültürel alışkanlıklarına göre polikaları özgün olmak zorundadır. Ülkemizde ve tüm dünya ülkelerinde genellikle sosyoekonomik seviyesi düşük, kalabalık ailelerin barındığı barakalarda kentsel nüfus içerisinde veya kırsal nüfusa sahip yerleşim yerlerinde veya  ve soba vasıtasıyla karbonmonoksit gazından kaynaklı zehirlenmeler ve ölümler görülmektedir.

Ülkemizde 2011-2012-2013 yıllarında 6.533 kişi zehirlenmiş olup toplamda 667 kişi bu zehirlenme ile hayatını kaybetmiştir. Bu insani kayıp hem sağlık hemde işgücü kaybı olması sebebiyle iktisadi bir sorunu beraberinde getirmektedir. Bu yüzden her yıl sonbahar aylarında sobalar kurulurken Halk Sağlığı Müdürlükleri tarafından odun/doğalgaz sobası yaktığı bilinen vatandaşların evlerine gidilip incelemeler yapılmalı ve gerekli eğitimler verilmelidir. Termometreler 0'ın altına inmeden yazılı ve görsel medya aracılığıyla kamu spotları yayınlanmalıdır.

Kamu spotlarının yeterliliğinin sorgulanması ve ihtiyaca yönelik sobayı doğru kullanma eğitimlerine başlanması büyük önem arz etmektedir. İşgücü kaybının en fazla yaşandığı alanlar ise inşaat işçilerinin yaşadığı yarı-yapılı konutlar ve barakalarda gerçekleşmektedir. Hemen hemen ülkenin her yerinde ve her bölgesinde görülen bu zehirlenmelerin, göçmen ve mülteci sorunu ile zehirlenme ve ölümlerin artması kaçınılmazdır.

Bir an önce yapılması planlanan politikaların ve alınması gereken kararların alınması büyük önem arz etmektedir.


Beğendi iseniz arkadarlarınızla paylaşabilirsiniz.

Sağlık Ekonomisti
Gönderen: Sağlık Ekonomisti

0 yorum:

Yorum Yaz

Contact Us

Ad

E-posta *

Mesaj *

 
Copyright © . SaglikekonomistiSayfası. All Rights Reserved.
Designed by :Sağlık Ekonomisti