DSÖ Grup İstatistiklerini Yorumlarken Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar | Sağlık Ekonomisti Sağlık Ekonomisti: DSÖ Grup İstatistiklerini Yorumlarken Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar

23 Şubat 2016 Salı

DSÖ Grup İstatistiklerini Yorumlarken Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar

Gelişen teknoloji ve giderek fakir ülkelerde misliyle ucuzlayan hayatların etkisiyle tüm ülkeler zenginleşmektedir. Savaşın, doğal afetlerin terörün uzun süre etkisinde kalmayan çoğu ülke giderek daha rahat bir yaşam sürmektedir.

Elbetteki bu rahat yaşamın ardında gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde daha sıklıkla beslenme yetersizliğinden kaynaklı malnütrisyon tanısı alan ve ölen milyonlarca 5 yaş altı çocuk mevcuttur.

Aşağıdaki haritada ülke bazında 2014 yılı için 5 yaş altı çocuklardaki zayıf olma insidansını görmekteyiz.

Güney asya ve afrika bölgelerindeki koyu yeşil alanlar bize 5 yaş altı çocukların %30'dan fazlasının kilosunun altında olduğunu göstermektedir.


Aşağıdaki grafikte ise son 25 yılda yaklaşık %30'dan %18'e gerilediğini dünya üzerinde büyük bir iyileşme olduğu % 40 oranında 5 yaş altında zayıf tanısı almış çocuk sayısının azaldığı Dünya Sağlık Örgütünün yayınladığı raporlarda yayınlanmıştır.  Ancak sadece bu grafikten bu veri okunmamaktadır. Yukarıdaki harita ile aşağıdaki tabloyu yanyana getirince Hindistan (2013 yılı için 1 Milyar 252 Milyon), Pakistan (2013 Yılı için 182 Milyon) gibi nüfusu çok yüksek olan ülkelerdeki açlık ve yoksulluk bu oranının yüksek olması tüm dünyada yüksek gibi görünmesinin asıl nedenidir.

Bu yüzden asla nüfusu yüksek olan ülkelerdeki gelir grubundan veya bölge grubundan farklılığı iyi analiz edilmeli ve çok farklılık var ise gruplar içerisinde gösterilmemelidir.


Beğendi iseniz arkadarlarınızla paylaşabilirsiniz.

Sağlık Ekonomisti
Gönderen: Sağlık Ekonomisti

0 yorum:

Yorum Yaz

Contact Us

Ad

E-posta *

Mesaj *

 
Copyright © . SaglikekonomistiSayfası. All Rights Reserved.
Designed by :Sağlık Ekonomisti